En gjennomsnittlig husstand i Norge bruker ca. 16.000 kWh i året, og CO2-avtrykket knyttet til dette strømforbruket er på rundt 416 kg. Hvor mye strøm du bruker og hvor stort CO2-avtrykket knyttet til strømforbruket ditt er, avhenger blant annet av størrelse på bolig, hvor mange som bor der og standarden på boligen.

  • Enebolig: 25.000 kWh i året = 650 kg CO2
  • Rekkehus: 15.000 kWh i året = 390 kg CO2
  • Leilighet: 10.000 kWh i året = 260 kg CO2

I 2020 hadde Norge totalt et strømforbruk på 132,9 TWh (132,9 millioner kWh!!). Dette ga et CO₂-avtrykk på 3455 tonn, like mye som vekten til 1744 Tesla Model Y. Hvis vi tenker på klimagassene som en valuta, hva ville vi da fått for disse tonnene? For 3455 tonn CO₂ kan du få 1 million hamburgere eller 5 million doruller. Eller sett deg i bensinbilen og kjør 1,7 million mil. God tur.

Hvordan kan jeg redusere CO₂-avtrykket knyttet til mitt strømforbruk⚡️?

Som strømkunde har du makt til å sette forventninger til ditt strømselskap og hva de tilbyr av tjenester. Det er forskjell på det alle tradisjonelle aktører markedsfører med opprinnelsesgarantier, og hva de tilbyr for å redusere CO₂-utslippet som kommer direkte fra strømforbruket vårt. Opprinnelsesgarantier mener vi er en selvfølgelighet. Det garanterer for produksjon av fornybar energi, men gjør ikke noe med utslippet ditt. Ved å gi deg muligheten til å velge en strømavtale med CO₂-utligning, vil du automatisk få et klimanøytralt strømforbruk. CO₂-avtrykket til strømforbruket ditt blir ikke bare redusert, det blir nullstilt.

Selv om CO₂-avtrykket på strømmen som blir konsumert i Norge er lavere enn i andre andre, påvirker den fortsatt miljø og klima. Med det grønne skiftet og elektrifiseringen vil strøm bli enda viktigere. Vi kan redusere forbruk og endre vaner, men å slette CO₂-avtrykket vårt helt blir vanskelig. Bare det å lade smarttelefonen medfører et karbonutslipp. Derfor vil en strømavtale med CO₂-utligning være en effektiv måte å adressere de utslippene vi rett og slett ikke klarer å kutte ned på nåværende tidspunkt.

Det handler rett og slett om å gjøre det enkelt
for kunden å ta miljøvennlige valg.

Kristian Pihl Gravdal, Head of product i Vibb

Slik fungerer CO₂-utligning🌍

Utligningen foregår gjennom å støtte prosjekter som er CO₂-negative og kostnaden for utligningen er knyttet til hvert gram CO₂. Prosjektene må kunne dokumentere reduksjon av klimagassutslipp. For eksempel så forhindrer ett av prosjektene i vår portefølje, i samarbeid med Chooose, 3 millioner tonn karbonutslipp årlig.

Du kan lese mer om prosjektene her.

Det er viktig for oss å påpeke at CO₂-utligning ikke er verktøy som kan løse alt. Det må sees på som en del av løsningen, og ikke selve løsningen. Et unngått utslipp er alltid bedre enn et kompensert ett. Alltid.

Hvordan regne ut CO₂-avtrykket knyttet til mitt strømforbruk🤓?

Det er ikke bare bare å regne ut CO₂ -avtrykket knyttet til forbruket ditt (med mindre du er en racer i matematikk og CO₂ ekvivalenter)😜. Enkelt forklart beregnes ditt CO₂-avtrykk ved å gange strømforbruket ditt i kilowattimer med en faktor som beskriver hvor mye CO₂ strømmen slipper ut. I Vibb-appen tar vi oss av denne utregningen og viser deg i hvor mange gram klimagasser som slippes ut i forbindelse med ditt strømforbruk. For å gi deg litt mer kontekst viser vi deg hva utslippet tilsvarer.

Ved å synliggjøre hvordan strømforbruket påvirker klimaet håper vi at norske strømkunder blir mer bevisst på eget strømforbruk. Ingen skal slutte å bruke strøm, men klarer du å redusere forbruket ditt vil du se at CO₂-avtrykket ditt også reduseres. Da sparer du både miljøet og lommeboka. Vinn-vinn for planeten og deg.

Ta et valg for deg og fremtiden🌍

Med Vibb får du tjenester og funksjoner som gjør at du reduserer klimagassutslippet ditt og bidrar til at det blir produsert mer fornybar energi. Vi gjør det enklere for deg å ta grep om eget strømforbruk.

Last ned Vibb-appen og bli strømkunde i dag du også.

  • Kun 39 kr/mnd + ditt strømforbruk (spotpris fra Nord Pool + maks 1 øre/kWh påslag)
  • Strøm med garantert opprinnelse fra norsk vannkraft
  • Inkludert utligning av CO₂-avtrykket
  • Ingen bindingstid og vi ordner byttet
Knapp for nedlastning fra App Store
Knapp for nedlastning fra Google Play