Visste du at strømprisen varierer time for time, hver dag? Verken du eller strømselskapene kan styre eller påvirke denne strømprisen. Det er faktorer som blant annet vær, vind, tilbud og etterspørsel som påvirker prisen på strøm her hjemme. Når det er sagt, så kan du som kunde kreve at du i det minste får lov til å følge med på hva din strømpris er. Ved å følge strømprisen live får du muligheten til å flytte forbruk til timer med lavere pris og unngå de høyeste pristoppene. Slik kan du få en lavere strømregning.

Hvordan fungerer den beryktede strømprisen⚡️?

Det vi først må avklare er at når vi snakker om strømprisen, mener vi spotprisen. Spotprisen er markedsprisen på strøm, rett fra kraftbørsen Nord Pool. Nord Pool setter spotprisen time for time, og det er denne prisen alle strømselskaper kjøper inn strømmen for. I dag er det mange strømselskap som også selger strømavtaler med variabel pris og fastpris. Da er det strømselskapet selv om setter prisen. Forbrukerrådet anbefaler norske strømkunder å velge en spotpris avtale, som har vist seg å være billigst over tid.

Hvorfor svinger spotprisen📈?

I år har strømprisene satt nye rekorder. Vi har måtte betale betydelig mer for sammen enn vi gjorde i fjor (merk at 2020 var et rekordbillig år). Bakgrunnen er tørt vær i Norge og dyr strøm i Europa. Tre av de mest sentrale faktorene har vært:

  • Fyllingsgraden i vannmagasinene. En tørr sommer har ført til historisk lave nivåer i de norske vannmagasinene.
  • Prisen på CO2 kvoter, kull og gass. I høst har det vært rekordhøye priser på dette, noe som har ført til dyre strømpriser i Europa.
  • Vindforhold. Vi har hatt uvanlig lite vind og vindkraftproduksjonen har nesten stått stille.

Strømprisen på sommeren vs. vinter❄️

Som forbruker har du nok blitt vant til at strømregningen gjør et hopp fra sommer til vinter. Dette henger sammen med økt forbruk og som oftest høyere strømpris.

I Norge går 70-80% av strømmen til oppvarming. Når vinteren kommer og det blir kaldere ute, øker behovet for strøm til oppvarming. I slike perioder går vannmagasinene lite påfyll, samtidig som vindkraften produserer lite. Dette gjør at balansen mellom tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet strammes til, og kraftprisene stiger.

Hvor mye kan jeg forvente å betale for strømmen de siste månedene av 2021💰?

Hadde vi sittet med fasitsvaret på hva strømmen kom til å koste i fremtiden hadde vi ropt det ut. Ut fra prisprognosene har markedet nådd toppen, men det er forventet at strømprisen fortsatt vil holde seg høy (helt frem til påsken 2022). Men er vi heldig å får mye nedbør og vind kan dette fort snu.

Ta kontroll over egen strømregning i dag og bli Vibb-kunde du også🚀

  • Kun 39 kr/mnd + ditt strømforbruk (spotpris fra Nord Pool + maks 1 øre/kWh påslag).
  • Følg både strømforbruk og strømpris time for time.
  • Ingen kjipe overraskelser. Vi holder deg oppdatert på strømregningen blir.
  • Inkludert CO2-utligning og strøm med garantert opprinnelse fra norsk vannkraft.
  • Ingen bindingstid og vi ordner byttet.
Knapp for nedlastning fra App Store
Knapp for nedlastning fra Google Play